A Statikus Világegyetem elmélete

A ma elfogadott nézetek alapján a világegyetemet tágulónak tekintjük. Eszerint mintegy 13,7 milliárd évvel ezelőtt lennie kellett olyan időpontnak, amikor valamennyi objektum ugyanott tartózkodott, következésképp a világmindenség sűrűsége elérte a végtelent. Tévedtünk... A blogban részletesen, lépésről-lépésre fogom megcáfolni a táguló világegyetem teóriájának alapköveit és az olvasók elé tárni a statikus világyegyetem elméletét.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2010.04.04. 21:57 Kozmológus

Bizonyíték a világegyetem tágulására

 
 
1924-ig tartotta magát a statikus világegyetem elmélete, ekkor azonban az amerikai Edwin Hubble közvetett módszerek használatával arányosságot fedezett fel az objektumok távolsága és vöröseltolódása között. Az elsők között érvelt amellett, hogy a távoli galaxisok vöröseltolódását a világegyetem tágulása okozza. 1929-ben Hubble és Milton Humason megfogalmazta a galaxisok empirikus Vöröseltolódás Távolság Törvényét, amelyet ma egyszerűen csak Hubble-törvénynek nevezünk. 
 

A Vöröseltolódás Távolság Törvénye leírja, hogy minél nagyobb a távolság (r) két galaxis között, annál nagyobb a relatív távolodási sebesség (a tér tágulása) közöttük. A Hubble-törvény szerint a galaxisok távolodási sebessége, azaz a tér tágulása (v) arányos a távolságukkal (r). v=Hr, ahol H a Hubble-állandó. Értéke a Hubble űrtávcső 2009-es mérései szerint 74,2±3,6 km/s/Mpc. 

 
A távoli galaxisok a Hubble-törvény alapján rohamosan távolodnak tőlünk, így a ma elfogadott nézetek alapján a világegyetemet tágulónak tekintjük.
 
A fentiek értelmében mintegy 13,7 milliárd évvel ezelőtt lennie kellett olyan időpontnak, amikor valamennyi objektum ugyanott tartózkodott, következésképp a világmindenség sűrűsége elérte a végtelent. Ez az un. ősrobbanás elmélet, a Nagy Bumm (angolul: Big Bang, németül: Urknall).
 
Habár az Nagy Bumm elmélet a vöröseltolódás felfedezése nélkül talán meg sem született volna, azóta újabb és újabb bizonyítékok támasztották alá. A legfontosabb ezek közül a mikrohullámú kozmikus háttérsugárzás, de említhetnénk a Friedmann-egyenleteket is.  
 
Magukban azonban nem lennének elegek a táguló világegyetem bizonyításához, emiatt a továbbiakban kizárólag a vöröseltolódással kapcsolatos probléma lesz a központban.
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://statikusvilagegyetem.blog.hu/api/trackback/id/tr631891584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása